Robusta
![Plody kávovníku arabského (Coffea arabica)](/photos/coffea-canephora-wrapper.jpg)
Kávovník statný (Coffea canephora), neboli Robusta, pochází ze střední a západní Afriky. Jako druh kávovníku byl však označen až v 18. století, několik set let po kávovníku arabském. Tvoří zhruba 25% světové produkce kávy. Robusta obsahuje přibližně dvakrát více kofeinu, než Arabika, a její chuť a aroma nejsou tak výrazné.
Robusta je nejvíce pěstována v Africe a v Brazíli, kde je tento kávovník často označován jako "Conillon". Dalším místem výskytu je jihovýchodní Asie, kam byl kávovník statný dovezen v 19. století francouzkými kolonisty. V posledních letech překvapil největší producenty kávy Vietnam, když se stal největším exportérem Robusty na světe. Ve Vietnamu se pěstuje pouze Robusta, pro Arabicu tam nejsou vhodné podmínky.
Pěstování
![Plody kávovníku arabského (Coffea arabica)](/photos/robusta-kavova-zrna-wrapper.jpg)
Kávovník statný je snažší na pěstování, proto je jeho produkce výrazně levnější, než u kvalitnějších druhů kávy. Vyhovuje mu vyšší teplota až do 30°C, srážky podobně jako u kávovníku arabského, tedy kolem 1,5 metru ročně. Robusta je mnohem odolnější proti škůdcům, pravděpodobně vzhledem k vyššímu obsahu kofeinu. Dorůstá výšky kolem 10 metrů (odtud název robusta - statný) a jeho větvení je pravidelné.
Kávovník Robusta musí být opylován a jeho plody dozrávají přibližně po 10-11 měsících. Ačkoliv je sklizeň z tohoto kávovníku větší, než u arabského kávovníku, jeho zrna jsou drobnější, navíc mnohem nižší kvality.