Arabica a Robusta - srovnání
Jak je na těchto stránkách již zmíněno, existují dva základní druhy kávovníku, resp. kávy - Arabica a Robusta. Přestože každý druh má spoustu odrůd, zásadní rozdíly mezi těmito druhy zůstávájí u všech stejné. Základním rozdílem mezi Arabikou a Robustou je kvalita. Nejkvalitnější kávy jsou pouze z Arabiky - buď jednodruhové, tedy z jedné plantáže či jedné země, nebo vícedruhové směsi, např. směs 100% Arabiky z Brazílie se 100% Arabikou z Kolumbie. Káva Robusta má kvalitu mnohem nižší, než Arabika, a nejen z tohoto důvodu je levnější. Kávová zrna z Robusty jsou také výrazně hořčí a nemají tak výraznou a příjemnou chuť ani aroma.
Dalším rozdílem, způsobujícím nižší cenu Robusty, jsou nižší nároky na pěstování - její produkce vyžaduje méně práce, vzhledem k vyšší odolnosti také méně chemických přípravků proti škůdcům. Proto je její produkce levnější. Kávovník statný také plodí dříve, a to již po 2-3 letech, oproti kávovníku arabskému, u kterého se na první sklizeň čeká 5-6 let. Navíc i úroda je podstatně vyšší, než u kávovníku arabského.
Proč se Robusta používá
Proč se tedy Robusta vůbec používá, když je méně kvalitní a méně chutná? Existuje pro to několik důvodů. Za prvé, jak již bylo zmíněno, je mnohem levnější - pražírny s její pomocí mohou vyhovět i zákazníkům, kteří prostě chtějí levnou kávu a na kvalitě jim nezáleží. Za druhé, jak již bylo zmíněno na stránce o Robustě, je mnohem méně náročná, takže může růst i v jiných, než tropických oblastech - proto ji mohou pěstovat státy, ve kterých Arabicu prostě pěstovat nelze. Za třetí se dají po upražení zpracovat na instantní kávu bez obav, že by káva přišla (o již pochybnou) chuť. A nakonec za čtvrté, obsahuje více kofeinu, na čemž mnoha lidem záleží - nepijí kávu kvůli její chuti, ale pro povzbuzení.