Robusta


Plody kávovníku arabského (Coffea arabica)

Kávovník statný (Coffea canephora), neboli Robusta, pochází ze střední a západní Afriky. Jako druh kávovníku byl však označen až v 18. století, několik set let po kávovníku arabském. Tvoří zhruba 25% světové produkce kávy. Robusta obsahuje přibližně dvakrát více kofeinu, než Arabika, a její chuť a aroma nejsou tak výrazné.

Robusta je nejvíce pěstována v Africe a v Brazíli, kde je tento kávovník často označován jako "Conillon". Dalším místem výskytu je jihovýchodní Asie, kam byl kávovník statný dovezen v 19. století francouzkými kolonisty. V posledních letech překvapil největší producenty kávy Vietnam, když se stal největším exportérem Robusty na světe. Ve Vietnamu se pěstuje pouze Robusta, pro Arabicu tam nejsou vhodné podmínky.

Pěstování

Plody kávovníku arabského (Coffea arabica)

Kávovník statný je snažší na pěstování, proto je jeho produkce výrazně levnější, než u kvalitnějších druhů kávy. Vyhovuje mu vyšší teplota až do 30°C, srážky podobně jako u kávovníku arabského, tedy kolem 1,5 metru ročně. Robusta je mnohem odolnější proti škůdcům, pravděpodobně vzhledem k vyššímu obsahu kofeinu. Dorůstá výšky kolem 10 metrů (odtud název robusta - statný) a jeho větvení je pravidelné.

Kávovník Robusta musí být opylován a jeho plody dozrávají přibližně po 10-11 měsících. Ačkoliv je sklizeň z tohoto kávovníku větší, než u arabského kávovníku, jeho zrna jsou drobnější, navíc mnohem nižší kvality.

--> Strana 2 (odrůdy)