Kávovník


Druhy

Coffea Arabica - Kávovník arabský

Nejrozšířenějšími druhy kávovníku jsou kávovník arabský (Coffea arabica) a kávovník statný (Coffea Canephora), označovaný jako Robusta, které dohromady tvoří až 98% celosvětové produkce kávy. Třetím "průmyslově" pěstovaným druhem je kávovník liberijský (Coffea liberica), avšak jeho procentuelní zastoupení v celkové produkci je mizivé.

Kromě těchto tří druhů kávovníku existuje na 90 dalších, které se však nepěstují pro širší ekonomické využití. Druhy kávovníků se odlišují svými nároky na pěstování, a rozdílná je i konečná chuť kávy. Více o různých druzích kávovníku se dozvíte na konkrétních stránkách.

Květy a plody

Kávovník kvete velmi intenzivně vonícími drobnými kvítky. Plody kávovníku jsou peckovice, nejlépe přirovnatelné ke třešním, a to jak barvou, tak i tvarem. Stejně jako třešně mají i nasládlou dužninu. Tyto plody dozrávají postupně, a tak se často stává, že v jednu dobu některé kávovníky krásně kvetou a omamně voní a u jiných se již zbarvují kávové "třešně" - nejprve do žluta později do červena až fialova. Takto zbarvené plody jsou dostatečně zralé a jsou určené ke sběru. Kávovníky začínají plodit po třetím roce života, ale nejvyšší výnosy poskytují kolem pátého, šestého roku.

<-- Strana 1 (úvod, výskyt, podnebí) --> Strana 3 (plody, pěstování, sklizeň)